A bratwurst világnapjára német perec recept (hogy legyen mivel enni)

A bratwurst világnapjára német perec recept (hogy legyen mivel enni)

Augusztus 16-án van a Bratwurst világnapja, aminek örülhetnek még a vegánok is, ugyanis a bratwurst fellegvárában, Berlinben is találni rengeteg állatmentes változatot (egy blogger szerint a Curry 61-ben a legjobb!).

Rengeteg változata létezik, fűszerezéstől, mérettől függően, ha nagyon bele szeretnéd ásni magadat a témába, irány Holzhauseni bratwurst múzeum!

Pár ikonikus bratwurst irány: a Kulmbacher hosszú, vékony és bár tartalmaz sertést, de főleg borjúhúsból áll, a fűszererek között pedig a szerecsendió, illetve a citromhéj dominál.

A Würzburgi verzióban a helyi rizling is szerepet kap a húskeverékben, és persze ott van a bratwurstok királynője, a freiburgi 35 centis, amiről szintén írtam ITT is.

A Bratwurst szó a ‘maradék nélküli’ és a ‘kolbász’ szavakból áll össze, szóval abszolút jól harmonizál a trendi zero waste iránnyal.

Ha elkészítenéd a Wurst ikonikus randipartnerét, a Curry szószt, ahhoz szintén találsz ITT receptet.

Bratwurstot már a 14. század óta burkolnak a népek, és milyen jól teszik, kövessük a hagyományt.

Bratwurst lakoma

Azonban most nem arra bíztatlak, hogy kezdj el otthon kolbászt tölteni, szerintem nagyon klasszakat lehet kapni a piacon a hentesnél. Inkább süss igazi német perecet! Nem kell sokat bajlódni vele, cserébe annyira, de annyira finom! Még a kisfiam is boldogan bekapdosott belőlük egy ültő helyében négy darabot, hogy aztán egy órával később újra kióvatoskodjon a szobájából, hogy megkérdezze (pedig aznap már váltott velem két mondatot, hát el vagyok kényeztetve!), hogy van-e még.

Na, mondom is a receptet:

500 gramm liszt közepébe csinálsz egy mélyedést, abba mehet egy kiskanál cukor és 360 mililiter langyos víz, meg 20 gramm puha vaj. Rászórod az élesztőport, összekutyulod picit, vársz 15 percet, amíg kicsit felfut, majd kis sóval megszórva tésztát dagasztasz belőle. Ha túl száraz: pici víz mehet, ha túl ragacsos: pici liszt.

Pihenteted egy-két órát (én Fűszeres Esztertől tanultam, hogy a mikróba bedugva gyorsan megkel a tészta - nyilván nem kell elindítani!), majd 100 grammos darabokra vágod, vastag ujjnyi, mondjuk 40 centis kígyót hengergetsz belőle, abból meg perecet hajtogatsz. Én a perec közepét kétszer megtekertem, sokkal szebbek lettek így, a kígyó két végét meg behajtottam a tészta alá.

Kelesztett perecek

Sütőt előmelegíted 200 fokra.

Egy fazékban vizet forralsz, majd feleteszel 5-6 evőkanálnyi szódabikarbónát. Vigyázz, ekkor nagyon felbugyog, de aztán alább hagy a gejzír.

Akkor a pereceket egyenként, de max kettesével óvatosan beleteszed a vízbe 20 másodpercre, fél úton meg is lehet forgatni, de túl hosszan ne hagyd bent, tényleg elég neki ennyi, majd sütőpapíros tepsire rakod.

Ettől a vízfürdőtől fogja majd megkapni azt a szexi barna színét, és a jellegzetes aromáját, amit úgy szeretünk. A pereceket megszórhatod szotyival, maldon sóval, szezámmaggal, majd mehetnek a sütőbe 15 percre.

pretzel, azaz perec

Én emellé sütöttem a grillkolbászokat, meg került még körözött, saláták, sajtok, és pirított gomba rózsaborssal is. Csodás lakoma volt! Éljen a pretzel és a bratwurst!

 A perecemet a Német Turisztikai Hivatal támogatta. Köszönöm nekik! 

 

Vissza a blogba

Hozzászólás írása