Zsiráf: a teleszkópos létra és egy kecske szerelemgyereke, aki infrahangon dumál

Zsiráf: a teleszkópos létra és egy kecske szerelemgyereke, aki infrahangon dumál

Mivel június 21-e a leghosszabb nappal a földön, mi mást is ünneplehetnénk ilyenkor, mint a világ leghosszabb szárazföldi emlősét? Mondom is, miért érdemes a zsiráfot meghempergetni a sátoraljaújhelyi diszkó habpartijában!

1.

Például azért, mert ő aztán tényleg nagyon magas, nem csak behazudja az appon. Ráadásul úgy hozza az égimeszelő vonalat, hogy nincs több nyakcsigolyája, mint neked… az a hét csontocska azonban jóval nagyobb, mint a tiéd: az övé 25 centis darabonként.

Egy kifejlett hím akár öt és fél méteresre is meg tud nőni, amikor pedig megszületik, már 180 centivel indít. Hogy kvázi egy felhőkarcolóból szemléli a szavannát, az igencsak kapóra jön, mire a hiénának vagy oroszlánnak egyáltalán eszébe jutna őt megeszegetni, már régen ki lett szúrva aljas szándéka… amiről a haverokat is értesíti.

2.

Apropó… ennél a pontnál felmerül a kérdés: mit mond a zsiráf?

Régebben azt mondta, hogy „zsír-zsír”, de amióta lejött a keto diétáról, javarészt nonverbális eszközökkel fejezi ki magát: biccent a nyakával, kifejezően néz a szép tekintetével vagy a fején lévő szarvszerű koronát mozgósítja. De azt gyorsan hozzá kell tenni, hogy egyáltalán nem egy néma levente, sőt! Csak hát neki tényleg kizárólag az anyja (meg persze a fajtársai) értik a szavát: a hangja ugyanis sokkal alacsonyabb frekvencián mozog, mint a legtöbb állatnak. A zsiráfok infrahangokkal dumálnak, főleg éjszaka, a sötétben, ami azért is klassz, mert nagy távolságra is jól elhallatszik anélkül, hogy mondjuk a ragadozók kifülelhetnék, miről pletykálkodnak éppen. (Állatközi találkozókon a legmagasabb órabért egyébként a denevérből zsiráfra fordító tolmács szokta kapni, képzelheted, miért!)

3.

Az ókori görögök szerint a zsiráfok úgy festenek, mint a tevék, akik leopárdbőrt húztak. Az biztos, hogy a teremtő grandiózus kedvében volt, mire eljutott az alkotásban a Zs betűig. Minden kissé túlzás rajta: a nyelve 53 centis és sötétlila színű, a szíve 11 kilós, a talpa 30 centi átmérőjű, és mindemellé naponta akár 45 kilónyi növényt tömköd a szájába. De hogy senki ne vádolja mohósággal, cserébe nem iszik, csak pár naponta.

4.

Négy fajtája van, ők viszont nem keverednek egymással. A kabátkája pedig minden zsiráfnak egyedi mintázatú.

5.

Az első zsiráfot Európába Julius Caesar hozta haza szuvenirként időszámításunk előtt 46-ban. Amikor beállított az állattal, a felesége csak annyit kérdezett fájdalmasan:

„De Dzsulió, nem lett volna elég egy kurva hűtőmágnes?!”

6.

Gondolj csak bele, hogy egy ekkora testet vérrel ellátni milyen kihívás lehet. Hogy ne ájuljon el abban a szent minutumban, hogy lehajolt inni, a nyaki vénáinak muszáj volt hihetetlenül rugalmas falakat növeszteniük, hozzá egyirányú szelepekkel, amik megakadályozzák, hogy minden vér az agyába száguldjon, amint leengedi a fejét.

Okés, de emellett még ott vannak azok a hosszú lábak! Én teljesen megérteném, ha a vérkeringése megállna kifújni magát, amikor végre elért a talpáig, mielőtt nekiveselkedik a felfele útnak. Hogy ne zsibbadjon totál le az első öt percben, a zsiráf spéci lábbőrt fejlesztett ki magának, ami olyan, mint egy hatalmas kompressziós zokni. Még a NASA tudósai is tanulmányozzák, hátha ihletet meríthetnek belőle az űrruhákhoz!

7.

Annak ellenére, hogy úgy fest, mint egy teleszkópos létra és egy kecske szerelemgyereke, sprintben mégis egész jó a zsiráf, rövid távon akár 56 kilométer per órás sebességet is hoz anélkül, hogy félúton összecsuklana. Ám nem menekül el, minden rámordulásnál, sőt! Ha olyan kedvében talája a rátámadó oroszlán, simán felrúgja a holdra.

8.

Ezzel együtt nem egy agresszív csávó. A zsiráf hímek ha összeverekszenek, a bunyó inkább hasonlít két ovis pankrációjához: összeütögetik a nyakukat és a fejüket, majd aki úgy érzi, hogy a „nyakazás” nevezetű küzdelemben alulmaradt, elsétál.

9.

A zsiráf anyukák állva szülnek, ami jól hangzik… épp csak azzal jár, hogy szegény bébi úgy kerül e világra, hogy rögtön másfél méterről alá bucskázik. Semmi vész, végül is… innen már csak felfelé vezet az út! Születés után hamar kirúgja magát, fél óra múlva már áll, pár óra múlva pedig már kirándulni is lehet vinni. (Persze a zsiráf anyuka csoportokban is megy az egymásra licitálás, de azt a nőstényt, aki azzal büszkélkedett, hogy az ő borja már negyed óra múlva szaladgált, a többiek kibeszélték a háta mögött. Mert egy zsiráfnak, aki alapból a négylábon járó túlzás, igazán semmi szüksége a további nagyzolásra.)

 

(A kép csupán illusztráció.)

 

Vissza a blogba

Hozzászólás írása