Minden, amit a csókolózásról FELTÉTLENÜL tudnod kell

Minden, amit a csókolózásról FELTÉTLENÜL tudnod kell

1. Egy biztos: legalább négy és fél évezrede smárol az emberiség. Az első írásos nyoma i. e. 2500-ből, az ókori Mezopotámiából származik, az agyagtárgyra ékírással lefirkantott szövegben két istenség csókolózik és szexel.

2. Aki próbálta, tudja: csókolózni bizony nagyon izgalmas és érzéki dolog. Persze, hiszen az ajkainkon több idegvégződés van, mint bárhol másutt a testünkön.

3. Csőrözni emellett nagyon egészséges is! Az extra nyáltermelődés segít a fogszuvasodás megelőzésében, de ez még mind semmi! Egy smárolással nem csak ti ketten kapcsolódtok össze, hanem az a 80 millió baktérium is, ami a szátokban van. Ez a fesztiválhangulat pedig, mely során megosztjátok egymással a mikrobákat, kifejezetten jót tesz.

4. Sose menj el otthonról búcsúcsók nélkül! Egy tanulmány szerint ugyanis azok a férfiak, akik minden reggel megcsókolják a feleségüket, mielőtt munkába indulnak, öt évvel tovább élnek, mint azok, akik nem. Ez amiatt is lehet, mert a frissen megcsókolt személyek sokkal kevésbé agresszívak, ami a balesetek esélyét is lecsökkenti.

5. A csókolózás fogyaszt! Egy perc nyálcserével akár 26 kalóriát is elégethetsz - ha elég vehemensen csinálod. Lagymatag puszilkodással viszont csak ötöt. (Ugyanitt gondolatok az élet igazságtalanságát illetően: egyetlen Hershey’s csók csokicsepben - amit én 5 másodperc alatt termelek be - 23 kalória van.) Egyébként arcjóga helyett is csókolózhatsz, egyetlen smacihoz ugyanis 146 izmot kell összehangolnod (34-et az arcodon, és vele együtt még 112 testtartó izmot).

6. Egy német kutatás szerint az emberek kétharmada csőrözés közben jobbra dönti a fejét - komikus jelenetek tehát legfeljebb abból adódhatnak, ha te egy balossal keveredsz össze. (Nem politikai értelemben.) Ez állítólag egyenesen magzati korunból ered, in uterus is hajlamosak vagyunk jobbra biccenteni.

7. Hátha még nem késő: egy átlagember az életében 336 órát tölt csókolózással, szóval ha úgy érzed, komoly elmaradásaid vannak, még van idő bepótolni. (Szerintem a munkahelyeden is meg fogják érteni, ha emiatt veszel ki két hét szabit. Mégiscsak az egészségedről van szó!)

8. Ahhoz, hogy megtudd, a kiszemelt illető-e életed szerelme, állítólag 16-szor kell megcsókolnod. (Ennyit a tündérmesékről, és a varangyot egyetlen csókkal fess királyfivá tévő csókról! Kész átverés!)

9. Úgy tűnik, a csókolózás hossza is változik az idők során. Míg a nyolcvanas években öt és fél másodpercig forrtak össze az átlagajkak, ma már több, mint 12 másodpercig csőrözünk. Szóval egyáltalán nem igaz, hogy addig volt jó, míg Kádár élt - smárolás szempontjából legalábbis.

10. A csókolózás igen komoly dolog, amit az is bizonyít, hogy külön tudományág foglalkozik vele, ez pedig a filematológia. Piszkál anyád, meg a nagymama, hogy ideje lenne összekapni magad és belevetni magadat a bulizás helyett a tanulásba? Mondd meg nekik, hogy filematológusnak készülsz, és a fesztiválokon valójában terepgyakorlaton vagy.

11. Hogyan lehet egy alapvetően szexi és kellemes dolgot egy mozdulattal tönkretenni? Csinálj belőle versenyt!

A világ leghosszabb csókja a Guinness rekordok szerint 58 óra 35 percig tartott. Már az eseményen készült képekből látszik, semminek nem tesz jót, ha túlzásba viszik, a smármaraton résztvevői ábrázatán semmi öröm nincsen, inkább tűnnek olyannak, mint amikor fagyos 35 évnyi házasság során anyu és apu megcsókolja egymást a fa alatt, mert baszdmeg, mégiscsak karácsony van, akurvaéletbemár.

A 2011-es rekord felállítása után aztán megszűntették a világ legtovább tartó csőrözés kategóriáját, mert (most kapaszkodj meg) veszélyesnek ítélték. Emellett - szerintem - egy kicsit undorító is volt. A szabályok szerint ugyanis a csókolózó pár ajkainak folyamatosan össze kellett érnie, így inni csak szívószállal lehetett, és még pisiléskor, kakiláskor sem szakadhattak el egymástól. Hogy ne csaljanak, egy bíró folyamatosan felügyelte őket. Szexi, ugye? Pelenkát nem viselhettek (mondjuk ez szerintem jó hír), folyamatosan állniuk kellett, és nem szenderedhettek el egy másodpercre sem.

Ezek után el lehet képzelni, hogy a hangulat inkább olyan volt, mint a A lovakat lelövik, ugye? című Pollack filmben. És bizony itt is előfordult, hogy a résztvevőket a verseny után kórházban kellett kezelni.

12. Ha rettegsz attól, hogy csókolóznod kell, akkor minden bizonnyal filemafóbiában szenvedsz. Ettől legkönnyebben expozíciós terápiával szabadulhatsz, azaz kiteszed magadat épp annak, amitől olyannira félsz.

13. Hollywoodban a harmincas évektől egészen 1968-ig érvényben volt az úgynevezett Hays kódex, ami meghatározta, hogyan lehet mozivásznon csókolózást ábrázolni. Eszerint a színészek nem fekhettek közben (fújj, mert az már pornó!), a házaspároknak külön ágyban kellett aludniuk, és ha csókra került a sor, egyikőjüknek a fél lábával a földön kellett támaszkodnia.

14. Az, hogy hány arcra puszi az illendő abban az esetben, ha ismerősökkel találkozol, attól is függ, hogy épp hol tartózkodsz a világban. Kolumbiában, Argentínában és Chilében beérik csupán egyetlen puszival, Brazíliában, Görögországban, Németországban és idehaza is kettő dukál, a belgák, szlovének és hollandok viszont előszeretettel tripláznak.

15. Levelek végére gyakran írjuk, hogy XXX, ami a temérdek küldött csókot hivatott szimbolizálni. Ez a szokás a középkorból ered, amikor az írástudatlan emberek egy X-szel szignózták a hivatalos iratokat, amit aztán az ajkukkal is megérintettek, így téve formálissá a dolgot.

Vissza a blogba

Hozzászólás írása