Év végi könyvajánlóm: az elmúlás izgalmas megközelítései,  leszámolások a gyerekkorral

Év végi könyvajánlóm: az elmúlás izgalmas megközelítései, leszámolások a gyerekkorral

Íme a lista, miket olvastam idén, élén a top10-zel, amik valamiért különösen megmaradtak bennem (a sorrend esetleges). Ez persze nem azt jelenti, hogy amik ebbe nem kerültek bele, azok ne volnának jók - hiszen akkor végig sem olvastam volna őket.

Most már megengedem magamnak azt a luxust, hogy ha valami az első 50-70 oldalon nem húz be, azt ne olvassam végig. Már csak azért is, mert észrevettem, ha nincs jó könyvem, sokkal többet nyomkodom a telefonomat, a cuki kiskutyás videók nézegetése pedig még a Böbi szerint is időelbaszás. Ő is úgy van vele: olvassak könyvet, és közben fél kézzel vakargathatom a pocakját, ha épp kínzó cukiság hiányban szenvedek. 

Párhoz írtam is megjegyzéseket, hátha meghozza valamelyik a kedvedet az olvasáshoz!

Ja, és az idei nagy felismerésem az volt, hogy sokkal, de sokkal jobban szeretek olvasni, mint sorozatokat nézni, így jó pár „must see”-ből kimaradtam, de nem bánom. (És ez megint csak az én preferenciám, ha te inkább sorozatozol, mert az kapcsol ki, szuper!)

1. Édouard Louis: Leszámolás Eddyvel 

Nagyon tetszett a darab is, ami Louis önéletrajzi ihletésű könyvéből készült, úgyhogy azonnal megrendeltem a regényt, amit 21 éves korában adott ki, gyermekkora traumatikus élményeiből táplálkozik és rögtön az első évben 300.000 példányt kapkodtak el belőle. Írtam róla bővebben is itt.

2. Matt Haig: The Midnight Library / Éjféli Könyvtár

Ezt a könyvet Zsolttól kaptam ajándékba, és nagyon szerettem. A nagymamám könyvtáros volt, úgyhogy a fél gyerekkoromat a Szabó Ervinben töltöttem, emiatt különösen szoros viszonyt ápolok a könyvtárakkal, imádom a hangulatukat, a régi kölcsönkönyvek súlyos illatát. Na de a könyv alapötlete is remek (legalább annyira tetszett, mint anno A könyvtolvajé), eredeti és leleményes: mi van, ha halálod pillanatában, felismerve az addig hozott döntéseid tévességét új lapot nyithatsz? Pontosabban új könyvet, nem is egyet! Nora, a főszereplő az Éjféli Könyvtár kötetei között válogatva kipróbálhatja, mi történt volna, ha a sorsa kanyargós labirintusában az útelágazásoknál más irányba fordul?

3. Lugosi Viktória: Akit itt felejtettek

A deszki gyerekotthonban felnövő apa, aki végül nem jutott ki az Ígéret Földjére, és a lánya, aki próbálja megérteni az apját addig, amíg nem késő, mielőtt az Alzheimer végleg kiradírozza azt, aki egykor volt. Erről is írtam itt.

4. Vigdis Hjorth: Örökség

Nem könnyű olvasmány, mégis letehetetlen: hogyan szigetelődik el egy felnőtt nő a családjától, amikor szembesíti őket azzal, hogy az apja gyerekkorában abuzálta őt.

5. Witold Szablowski: Így etesd a diktátorod

Izgalmas megközelítése az elnyomó rezsimeknek a konyha felől. A lengyel újságíró öt diktátor egykori szakácsával beszélgetett, akik közül jópáran abban bíztak: ha jól tartják a fenevadat, az talán megkíméli az életüket. Erről is írtam bővebben itt.

6. Genki Kawamura: If cats disappeared from the world

Ezt is Zsolttól kaptam ajándékba (azért angolul a címe, mert én így olvastam, de magyarul is elérhető Ha a macskák eltűnnének a világból címmel), és szintén a halál kérdését járja körül. Az Ördög ugyanis ellátogat fiatal főszereplőnkhöz, aki rossz hírt kapott az orvosától: betegsége miatt már csak pár hónapja van hátra. A Gonosz (aki igazából tök szórakoztató, és egyáltalán nem félelmetes) ajánlatot tesz neki: egy-egy nappal meghosszabbíthatja az életét, cserébe mindig mondania kell valamit, ami örökre eltűnik a Földről. Vajon ér annyit az ember élete, hogy soha ne legyen csokoládé, filmek, óra vagy telefon a világban?

7. Balássy Fanni: Bocs, hogy élek

A tavalyi évem nagy kedvence volt Linn Skåber kamaszmonológjai (A szívem egy bezárt bódé címmel), úgyhogy erre is boldogan csaptam le. Kicsit arra hajaz… de sokkal darkabb. Felnőni kemény meló, és lelkileg nagyon megterhelő, én is így gondolom, és külön szomorú a felismerés: az ártatlan, naiv gyerekkorba többé már nem lehet visszajutni.

8. Tolsztoj: Ivan Iljics halála

Olyan jó újra elővenni régi klasszikusokat! „Ivan Iljics élete egyszerű, mindennapi és iszonyú volt” - és erre ő is rájön akkor, amikor már nincs sok belőle hátra.

9. Labanz Dániel, Orosz Ildikó: Nyugi - Kamasztörténetek pszichológusszemmel aggódó szülők megnyugtatására

Annyi aha élményem volt a könyvvel kapcsolatban, hogy te úristen! Iszonyú fontos könyv, rengeteg megszívlelendő gondolattal. És ami a fő: bár elismeri a szerző, hogy ezek bizony kemény évek mind szülőnek, mind kamasznak, amikor tényleg, megtörténhet szinte bármi, és az ember csak kapkodja a fejét az érzelmi hullámvasúton, de közben nem paráztat be, a fő üzenete ugyanis tényleg ez: NYUGI!!! A szerzőkkel beszélgettem is, itt olvashatod el.

10. Alison Lurie: Foreign Affairs

Végül egy igazi szerelemkönyv, ami ’85-ben Pulitzer-díjat kapott: az ötvenes amerikai professzorasszony, aki brit-mánságának hódolva ösztöndíjjal Londonba utazik (mint minden évben), hogy ott a játszótéri gyerekmondókákat kutassa, a repülőn megismerkedik egy másik amerikai turistával, a nagyhangú Chuck-kal, aki első pillantásra az ő szerény, visszafogott, akadémiai stílusának szakasztott ellentéte. Vajon születhet szerelem e két ember között? 

És akkor akik még helyet kaptak 2023-ban az éjjeliszekrényemen:

11. Linn Skåber: A szél most a legigazibb (Időskori monológok)

12. Alessandro Baricco: Háromszor hajnalban

13. Alessandro Baricco: Mr. Gwyn

14. Alessandro Baricco: Selyem

15. Rachel Cusk: Tranzit

16. Bulgakov: Mester és Margarita (fele - gimnazistaként imádtam, most egyszerűen nem bírtam végig olvasni, annyira zavart az abúziv ördög, nem éreztem magam jól tőle)

17. Koczor Nóra, Mihályi Fruzsina: Kapunyitási pánik

18. Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság

19. Arthur Conan Doyle: A sátán kutyája

20. Kosztolányi Dezső: Novellák

21. Durica Katarina: Városi rókák

22. Móricz Zsigmond: Novellák

23. Gedő Ágnes: Újratervezés

24. Jane Austen: Pride and Prejudice (ez a másik nagy váltás: kamaszkoromban nagy kedvenc volt, most a falat kapartam a körmondatos small talktól)

25. Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz (a moly.hu-n agyondicsérték, azért vettem meg, de nagy csalódás volt. Végtelenül egyszerű könyv, maximum a strandra ajánlom, ha a kánikula miatt mást már nem tud befogadni az agyad)

26. Madeline Miller: Akhilleusz dala (ez is nagyon tetszett amúgy, így majdnem a top 10-be került. Trójai háború, szeszélyes görög istenek, esendő emberek és egy férfibarátság, extrákkal)

27. Linn Skåber: Ma négykézláb akarok járni

28. Csigó Katalin: Átkelők

29. Tóth Krisztina: Ahonnan látni az eget

30. Huszti Gergely: Villa Abbázia

31. Bächer Iván: Emberevő

32. Finy Petra: Madárasszony (Petrát munkaoldalról ismerem, ez volt az első könyve, amit olvastam tőle, nagyon szép, megrendítő regény, szívből ajánlom!!!)

33. Weöres Sándor: Priapos (ezen röhögni fogsz, de a pajzán versikéket plankelés közben olvastam ki, nyilván több hét alatt - ezzel próbáltam elterelni a figyelmem arról, hogy nekem most tulajdonképpen mennyire szar)

34. J.M. Coetzee: A lengyel - szuperjó könyv, szívből ajánlom!

35. Ottessa Moshfegh: My Year of Rest And Relaxation - Nyáry Luca írt róla a WMN-re, amiatt vettem meg, és nem csalódtam, ha nem 10-es, hanem 20-as lenne a toplista, rajta lenne mindenképpen!

36. Vladimír Páral: A száz százalékos nő - Nem a legjobb Páral könyv, de imádom a fickót!

37. Hữu Ngọc: Viet Nam – Tradition and Change - Vietnámban vettem a reptéren, ha érdekel a kultúra, a háttér, ahhoz egész jó betekintést nyújtanak a rövidebb esszék.

38. Frédéric Gros: A gyaloglás filozófiája

39. Parti Nagy Lajos: Molière-átiratok - Olyan szavak, szóképek vannak benne, és annyi humor, hogy legszívesebben újra és újra és újra elolvastam volna a Tartuffe-öt például.

40. Kevin Wilson: Pánikra semmi ok - A háromnegyedéog nagyon tetszett… aztán kipukkadt.

41. Emi Yagi: Diary Of The Void - Roppant izgalmas ötlet volt ez is: a főszereplőnek egy nap elege lesz abból, ahogy a munkahelyén bánnak vele, és behazudja, hogy várandós. Innen pedig az életfordító eseményeknek egészen izgalmas dominója indul el, nagy felismerésekkel. Ezt is nagyon szerettem… a háromnegyedéig.

42. Rácz Zsuzsa: Kovácsné kivan - Olvassatok Rácz Zsuzsit!!!

43. Péterfy Gergely: Nagy Ervin - A király, a gróf és a tanár - Nagyon klassz beszélgetések az író és a színész között, meglepően letehetetlen!

44. Roald Dahl: Book of ghost stories - Bécsben vettem egy könyvesboltban, nagy izgalmamban (mint óriási Dahl-fan) nem vettem észre, hogy a kísértethistóriákat Dahl csak összegyűjtötte, nem ő a szerző. 

45. Szabó Magda: Mondják meg Zsófikának - Mondtam már, hogy jó néha elővenni régi klasszikusokat is?

2023-ban ez a (ha jól számoltam) 45 könyv fért bele az életembe, de közben megjelentettem én is hármat: a Bakonyi zsiványokat, a Lepkebábot, ami az Év Ifjúgági Könyve lett, és a Legrövidebb út a nők szívéhez című gasztroegyperces novelláskötetet. Ezeket darabonként legalább négyszer olvastam, mire eljutott az olvasókhoz is, úgyhogy azt hiszem, vehetjük úgy, hogy a heti egy kötet megvolt idén. 

Neked volt olyan, ami különösen tetszett?

Meséld el, ajánld bátran az idei kedvenceidet!

 

Vissza a blogba

Hozzászólás írása