A világ leghatékonyabb vadásza: A SZITAKÖTŐ

A világ leghatékonyabb vadásza: A SZITAKÖTŐ

Június 8. a szitakötők napja, hát ugye, hogy nem tudsz ennél csodálatosabb dolgot elképzelni? Mondom is, mi az a 9 ok, amiért kijár nekik a főhajtás és a konfetti felhő, ma különösen!

1. Magyarul a nevüket a szitakötő mesterek (akik a gombkötők távoli kollégái, de a lókötőkhöz nincs közük!) után kapták, minden bizonnyal a szárnyuk finomsága miatt. De azért az angol ‘dragonfly’ mégiscsak sokkal menőbb szerintem…

2. A szitakötő az egyik legősibb szárnyas rovar, még a dínóknál is patinásabb! A világ első szitakötője 300 millió évvel ezelőtt mászott ki a szárazföldre, majd röppent a magasba. Te pedig nyugodtan összeteheted a két kis kezedet, hogy akkor nem voltál jelen, az őskötő szárnyfesztávolsága ugyanis 70 centi volt, azaz körülbelül hétszer akkora, mint a mainak. Azért az nem az a méret, amit az ember nagy vígan megközelít egy jól mutató insta kép reményében. 

3. Akár 54 km/h-s sebességgel is döngethet a levegőben, másodpercenként harmincat verdesve a szárnyával, de ez még mind semmi, olyan technikai kunsztokat tud, hogy elájulsz! (Amúgy szó szerint.)

A szitakötő a testméretéhez képest iszonyú nagy erővel képes felgyorsulni, a G-ereje akár a gravitációs erő kilencszerese is lehet. (A legtöbb ember 4-5 G-nél már elájul.) De nem a szitakötő! Fel-le repülés, jobbra-balra cikázás, kézifékes kanyar vagy helyből felröppenés, rükverc, helyben lebegés, ez mind smafu neki, de még szexelni is képes repülés közben. Vagy enni!

Sőt, ami azt illeti, ha nem tud repülni, akkor éhen hal, mert csak a repülés közben elkapott zsákmányt eszi meg - valószínűleg ezért is a kedvenc étterme a Fly-In.

Kedvelt vadászmódszere a következő: mellső lábaival elkapja az áldozatát, az meg, mire felocsúdott, hogy mi is a helyzet, már le is lett tépve a szárnya, onnantól meg olyan védtelen és kiszolgáltatott, mint ellenzéki politikus a Békemeneten.

4. Elképesztően hatékony vadász, egy kutatás szerint a szitakötők az elkerített területükre engedett zsákmány 95 százalékát elkapják. (Összehasonlításképp: a farkasok 20 százalékos sikerrátával dolgoznak, a gepárdok 34, a nagy fehér cápák 48, a sólymok pedig 47. Tök bénák, de most komolyan. Eddig a tigristől féltél? HIBA VOLT.)

5. Persze, ezt az elegáns finnyáskodást, hogy a szitakötő csak repülve táplálkozik, akkor is eltartott kisujjal, kizárólag szárnyasra upgrade-elt verziójára tanulja meg, a víz alatt élő lárvája messze nem ilyen kényes… viszont ugyanilyen eltökélt vadász. Akár lesből támadva is leszedi az áldozatát, ami lehet halivadék, vízi rovar, ebihal, szúnyoglárva… de ha más nincs, egymást is szívesen beburkolják.

6. Az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálhatók. Körülbelül 5000 fajuk ismert, köztük van olyan, ami 7ezer kilométert vándorol, ráadásul keresztül az Indiai-óceánon.

7. Éveken keresztül éldegél a vízben, míg eljön a nagy nap: anélkül, hogy valaha is kezébe vette volna Franz Kafka idevágó művét, kimászik a vízből, keres magának egy biztonságos helyet, majd átvedlik szitakötővé.

A művelet azért nem olyan gyors, mint egy új iOS frissítés, és annál jóval bizarrabb is: felreped a külső burka, majd előkúszik-mászik belőle új verziójában, de még jó időbe beletelik, amíg egyrészt kiszárad, másrészt a szárnyai is kirúgják magukat normál méretre.

Bár jobban belegondolva… valószínűleg fordítva sokkal nehezebb dolga lenne, kábé mint nekem, amikor a tíz évvel ezelőtti nyári ruháimba próbálom beleszuszakolni magam egy kiadósabb tél végén, de hogy mi a bánatnak, azt nem tudom.

Szegény szitakötőnek a transzformáció során ha nem lenne épp elég baja, ráadásul még jó pár ellenséget is ki kell cseleznie, akik egyre azt várják, hogy bezabálhassák őkegyelmét. Ám ha ezt a produkciót túléli, onnantól minden sima… pár hónapig, míg le nem adja végleg a szerelést.

8. A szárnyain kívül a legfeltűnőbbek a szitakötő szemei, amik akkorák, hogy szinte lelógnak a fejéről. Cirka 30.000 lencséből vannak összetéve darabonként, adjunk hálát az égnek, hogy már így érkezik gyárilag, és nem egy IKEÁs útmutató alapján kell nekünk imbuszkulccsal összeszerelni. Ezzel a remek látószervvel viszont majdnem 360 fokban lát, szóval nem sok minden marad előtte titokban. (És így meg is van a magyarázat, hogy miért nem ütköznek össze akkor sem, amikor nagy rajban vadásznak.)

9. Sok mesének és népi hiedelemnek a szereplői a szitakötők. A japán Szitakötő milliomos című mesében például egy szegény földművest elnyomott a buzgóság, álmában aztán a legeslegjobb minőségű szakét kortyolgatta. Miközben ő hortyogott, a felesége észrevette, hogy egy szitakötő szállt az arcára, és beledugdosta a potrohát a szájába. Amikor a jóember felébredt, nem sokkal odébb megpillantotta a szitakötőt egy sziklán. Ahogy közelebb ment, látta ám, hogy a szikla réseiből patak búvik elő, méghozzá szaké ízű vízzel.

Hogy mi ebből a tanulság?

Néha egy potroh a szájban aranyat ér, itt a vége, fuss el véle!

(A kép illusztráció.)

 

 

 

 

Vissza a blogba

Hozzászólás írása