Bakonyi zsiványok Százujj Gyurka

A Bakonyi zsiványok szereplői: Százujj Gyurka

A betyárbarlangan lakik egy ikerpár is, Gyurka és Ferkó. Macska Miska érkezése szelídítette meg őket valamennyire, korábban olyanok voltak, mint két farkaskölyök.

De hát… ezen nem is lehet mit csodálkozni. A halál ugyanis már az életük hajnalán hűséges társukká szegődött, hogy aztán úgy mérje rájuk a sorscsapásokat, hogy alig győztek elugrálni előle. 

Az ikrek édesanyja belehalt a szülésbe, majd őt nem sokkal később az édesapjuk is követte. Hogy bánatában vagy valami betegség következtében, azt nem tudni… Nagyon kicsik voltak tehát, amikor árvaságra jutottak. Egy darabig a nagyanyjuk nevelte őket, ám amikor ő is jobblétre szenderült, hirtelen a semmiből felbukkantak az addig soha sem látott, távoli rokonok. De nem ám azért, hogy megsegítsék a két fiút, ó dehogy!

Akár hiszed, akár nem, azok a dögevők fogták magukat, és eladták a két fiú feje fölül a házat, majd mint akik jól végezték dolgukat, iszkoltak vissza a pénzzel a zsebükben a pokolnak abba a bugyrába, ahonnan előkeveredtek.

Ez a két szerencsétlen meg boldogulhatott, ahogy tudott.

Most Gyurkáról mesélek neked egy kicsit. 15 éves, kicsi, fürge fiú, aki könnyedén be tud bújni a szűkebb lyukakba, felmászik a leglehetetlenebb helyekre is. Egészen kivételes kézügyessége van,

úgy tudja kilopni az ezüst tallért a mellényzsebedből, hogy észre sem veszed (emiatt ragad rajta a ‘Százujj’ becenév is).

Folyamatosan babrál valamit a kezeivel, ha együtt ül a banda a tábortűz körül, és csak beszélgetnek, ő fából farigcsál ezt meg azt. 

A törvény kezére először akkor került, amikor ellopott egy vekni kenyeret, mert már rettentően kopogott a szeme az éhségtől. Ezután is néha a tömlöcben találta magát, de a testvérével együtt mindig megszöktek. Ezért egy idő után csak úgy emlegették őket: a Kámfor fivérek. Nem használt ellenük semmi: egy ízben - csak hogy biztosra menjen, a foglár összekötözte Gyurka kézét, úgy vetette egy vasrácsos cellába, de még az egyik emberét is odaállította elé, hogy árgus szemekkel őrizze. Ám ő még ebből a szorult helyzetéből is könnyűszerrel kimászott!

A regény során azonban olyan csávába kerül, amiből csak a puszta ravaszsága és kézügyessége nem fogja megmenteni, szüksége lesz tehát másvalaki segítségére is…

Vissza a blogba

Hozzászólás írása