Bakonyi zsiványok Kadosa

A Bakonyi zsiványok szereplői: Bíró Kadosa

A tizenhárom éves Bíró Kadosa egyik nap komoly dilemma elé állítja a szüleit:

mivel egy csőtörés miatt bezárt az iskolája pár hétre, kénytelen egyedül lenni otthon abban a nyolc hétben, amíg az online oktatás tart. Sajnos ezúttal a szülők nem tudnak rá vigyázni, ugyanis mindketten egy valóságshow forgatásán dolgoznak (méghozzá a Tanyába zárva - Celebek a tehénfarmon címűn. Zárójelben megjegyzem, hogy a könyvet nyáron fejeztem be, fogalmam sem volt róla, hogy épp amikor a regényben Kadosa szülei ezen a trash reality-n ügyködnek, azaz 2023 decemberében, a valóságban a Farm VIP művi botrányai tartják majd izgalomban a nagyérdeműt! Bár a lottószámokat látnám ilyen élesszemű váteszként…). 

Kadosa anyukáját a fia ajánlata sem dobja különösebben fel, miszerint ő ellesz szépen otthon, egyedül. Egyszer ugyanis már volt erre példa, és hát finoman szólva sem volt benne sok köszönet. A kíváncsi, élénk fantáziájú fiú ugyanis igyekezett elfoglalni magát a maga módján, aminek az lett az eredménye, hogy

a szomszéd Molnár bácsi feljelentette őket, az anyukáját megharapta egy kutya, felgyulladt a konyha és a nappali új színben pompázott estére… hogy csak párat említsek Kadosa balul elsüt ügyleteiből. 

Úgyhogy két szívszélhűdés és három pánikroham után megszületik a döntés: Kadosa költözzön le az online oktatás két hónapjára a nővéréhez Huszárokelőpusztára, a Bakonyba, Lina ugyanis, aki erdészként dolgozik, jobban rajta fogja tartani a szemét a fiún.

Tudod, az igazsághoz azt mindenképp el kell mondanom, hogy nagyon szerettem volna írni egy klassz féltestvéres kapcsolatról a könyvemben (Lina Kadosa apukájának az első házasságából származó lánya), ugyanis nekem is van két féltestvér húgom (Julcsi és Kata), akik 11, illetve 12 évvel fiatalabbak nálam. Több mint egy évtized bizony tud áthidalhatatlanul sok is lenni, a mi kapcsolatunk azonban épp ettől lett egészen különleges és változatos. Hiszen más volt a viszonyunk, amikor én 16 évesen játszótérre jártam velük, más, amikor az oviba, suliba mentem értük, más, amikor már fiatal felnőttként vártam őket ebédre a saját albérletembe a gimijük után, és más most is, hogy mindannyian felnőttek vagyunk, csak más életszakaszban.

Egy idősebb testvér, én úgy hiszem, tud olyasmi lenni, mint egy szülő, csak kevesebb felelősséggel, de több játékossággal, figyelemmel, a kapcsolat pedig lehet jóval szorosabb is emiatt.

Lina és Kadosa is nagyon szeretnek együtt lenni, társasoznak, dumálnak, (természetesen főznek is!), a fiúnak pedig a nővére mutatja meg a bakonyi erdőt úgy, ahogy korábban még sohasem látta. És ami aztán örökre meghatározza a sorsát.

Kadosa ugyanis nem hazudtolja meg most sem kíváncsi természetét, így adódik, hogy az unalmas órák elől az erdőbe szökik, ahol aztán egy fa odván keresztül hirtelen 1869-ben találja magát, méghozzá a betyárok társaságában, akiket üldöznek a pandúrok. Ez a helyzet pedig egymás után hozza a fordulatokat és az izgalmas kérdéseket:

Vajon vissza tud-e jutni 2023-ba, méghozzá úgy, hogy nem követi őt nyomon egy állig felfegyverzett betyár sem?

Képes lesz-e sokáig elhitetni a történelemtanárával (aki a betyárvilág odaadó szerelmese), hogy mindaz a tudás, amit az utóbbi időben felszívott magára, és amivel lenyűgözte az egész osztályt, valójában egy blogból származik, és nem empirikus módon nyert tapasztalat?

Meg tudja menteni a zsivány barátait az elkerülhetetlen végtől? És túl tud járni a gonosz haramiák eszén is?

Mi az, amivel az ő 21. századi látásmódja többet tud a Bakony rengetegében örök fogságba esett betyároknál?

Vissza a blogba

Hozzászólás írása